La Bisexualitat és l’orientació sexual que fa referència al desig sexual i/o romàntic cap a les persones independentment del seu gènere, no necessàriament de la mateixa forma, amb la mateixa intensitat ni al mateix temps.

Dins de la tradició occidental, se sol donar carta de naturalesa a la bisexualitat des de l’antiga Grècia, ja que, segons les fonts existents, aquest tipus de relacions eren practicades fins i tot pels mateixos reis o governadors de Grècia (un d’ells va ser Alexandre el Gran). Encara que s’ha observat en gran varietat de formes en totes les societats humanes de les quals queda registre escrit, la bisexualitat només ha estat objecte d’estudi seriós des de la segona meitat del segle XX, i encara hi ha desacords sobre la seva prevalença i naturalesa. Actualment, en el marc del postmodernisme, hi ha una teoria que la dissol dintre de la fluïdesa sexual, segons la qual les persones poden perferir indistintament homes i dones, o només homes o només dones en diferents instants i èpoques vitals.

El Dia de la Visibilitat Bisexual se celebra el 23 de setembre. L’origen d’aquesta jornada coincideix amb l’aniversari de l’activista bisexual Gigi Raven Wilbur. Al 1999 va ser la primera vegada que es va reivindicar internacionalment l’orgull bisexual i va ser a la XXII Conferència Mundial de l’Associació Internacional de Lesbianas, Gays, Bisexuales, Trans i Intersex (ILGA) a Johannesburg, Sudàfrica.

L’any 2016, la Federación Estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales (FELGTB), un dels referents més importants del moviment associatiu lèsbic, gai, transexual i bisexual a Espanya, va declarar el 2016 com a Any de la Visibilitat Bisexual en la Diversitat, amb l’objectiu de trencar els estereotips al voltant d’aquest col·lectiu. A l’informe sobre Bisexualidad: Inclusión bisexual en igualdad y diversidad del LGBT de 2012, es pot consultar més informació sobre el tema.

Actualment, tot i que és una celebració poc coneguda, està relativament estesa als Països Catalans com a jornada de reivindicació contra la bifòbia i els estereotips que se’n deriven ja que, en oposició a la resta de jornades en suport de la diversitat sexual, respon al sentiment d’exclusió que alguns membres d’aquest col·lectiu senten tant per part d’heterosexuals com per part de les grans comunitats LGBTI+.

segueix-nos a twitter: @TerrassaBisex
Gmail: espaibisexterrassa@gmail.com