La paraula gai (substantiu o adjectiu; plural: gais) és una manera de designar les persones homosexuals masculines, és a dir, a aquells homes als quals els atreuen sexualment i emocionalment altres homes.

La principal diferència entre les denominacions «home homosexual» i gai (que fins a la dècada de 1970 significava «alegre» o «divertit» en anglès); és que aquest últim és un terme positiu, importat de l’anglès i triat originalment per la comunitat gai de San Francisco (Califòrnia, Estats Units) per a referir-se a ells mateixos.

Mentre que «homosexual» és un neologisme, que originalment en anglès tenia connotacions negatives relacionades amb una patologia o malaltia. Va ser encunyat l’any 1869 per l’escriptor austríac Karl-Maria Kertbeny i popularitzat més tard pel psiquiatre alemany Krafft-Ebing.

En països hispanoparlants, gai es refereix gairebé exclusivament al gènere masculí (per tant, no s’aplica a les dones lesbianes). Encara que també s’usa en alguns països per designar o qualificar al gènere femení; per evitar confusions se sol parlar de «gais i lesbianes», tot i que per a algunes interpretacions aquesta expressió és redundant.

Tot i que no hi ha una jornada commemorativa dedicada exclusivament als homes gais, sí que fins fa poc el Dia de l’alliberament LGTBI s’anomenava Dia de l’orgull gai.

El 28 de juny es commemora el Dia per l’Alliberament de Lesbianes, Gais, Trans* i Bisexuals, el Dia de l’Orgull. L’origen d’aquest dia es remunta als fets esdevinguts al 28 de juny de 1969 arran d’una batuda policial en un popular bar d’ambient anomenat Stonewall Inn, a Greenwich Village, Nova York (EUA). La comunitat LGBTI+ va sortir al carrer per mostrar el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de persones es manifestaren solidàriament i van contribuir, així, al naixement del Front d’Alliberament Gai (Gay Liberation Front).

El 26 de juny de 1977, unes quatre mil persones es van manifestar a la Rambla de Barcelona. Va ser la primera manifestació LGTBI+ a l’Estat espanyol i va ser convocada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya, fundat el mateix any.

La diada se celebra com una jornada festiva i reivindicativa amb la qual es demana la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGTBI+. És el dia de la celebració del sentiment de dignitat de les persones LGTBI+ i hi predominen els ja tradicionals símbols sobre diversitat afectiva, sexual i d’identitat de gènere: els triangles roses i la bandera irisada, creada per l’artista Gilbert Baker i exhibida per primera vegada a San Francisco durant una desfilada celebrada el 1978.

El terme orgull s’empra per destacar la idea que cap persona ha d’avergonyir-se d’allò que és, amb l’objectiu de transmetre la dignitat intrínseca de cada ésser humà, que no ha de veure’s afectada per la seva identitat o expressió de gènere ni per la seva orientació sexual.